Asiantuntijatoiminnot

Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelman asiantuntijatoiminnan kuvaus allaolevan linkin kautta

https://kihuenergia.kihu.fi/tuotostiedostot/julkinen/2021_vil_asiantunti_sel17_34464.pdf

Psyykkinen valmennus koko Etelä-Savon Urheiluakatemian toimintaympäristön urheilijoille

Psyykkinen valmennus on ennaltaehkäisevää toimintaa, jolla pyritään siihen, että urheilija saa itsestään käyttöön sen potentiaalin mikä hänellä on urheiluun annettavanaan. Psyykkisen valmennuksen pohja on urheilijan hyvinvoinnin tukemisessa, urheilija-valmentaja-suhteen vahvistamisessa sekä urheilijan itsetuntemuksen lisäämisessä ja psyykkisten taitojen harjoittelussa. Urheilijan psyykkiseen valmennukseen kuuluu urheilijan tukeminen urheilusuorituksessa, harjoittelussa sekä urheilun ja muun elämän yhteensovittamisessa. Urheilupsykologin vastaanotolla voidaan harjoittaa urheilussa tarvittavia psyykkisiä taitoja. Näitä taitoja ovat mm.
 • oman kehon tuntemus ja kuormituksen/voimavarojen tunnistaminen
 • keskittymiskyvyn ja tarkkaavaisuuden parantaminen
 • tunteiden säätely
 • itseluottamus
 • motivoituminen
 • tavoitteenasettelu
 • mielikuvaharjoittelu
 • kilpailurutiinien hiominen itselle sopiviksi

Urheilupsykologille voi varata ajan myös, mikäli urheilijalla on huolia, vaikeuksia ja muita hankaliksi kokemia asioita arjessa, joista urheilija haluaa keskustella. Tavallisia urheilupsykologin kanssa pohdiskeltavia asioita ovat mm.

 • loukkaantumistilanteet ja pitkät harjoituspoissaolot
 • liiallinen vaativuus itseä kohtaan
 • kehonkuvaan ja syömiseen liittyvät pulmat
 • univaikeudet
 • haitallinen kilpailujännitys
 • urheilusuoritukseen tai kilpailemiseen liittyvät pelot
 • palautumiseen liittyvät haasteet mm. ylikuormitustilat
 • alisuoriutuminen omaan taitotasoon nähden
 • harjoitusryhmän sisäiset vuorovaikutushaasteet
 • kriisitilanteet/yllättävät muutokset

Keskustelut urheilupsykologin kanssa ovat täysin luottamuksellisia. Työskentely tapahtuu etäyhteydellä Zoomin kautta. Yksilöaikojen lisäksi työskentely on mahdollista myös urheilija-valmentaja yhteistapaamisin. Myös vanhempi voi tarvittaessa osallistua tapaamiselle.

Urheilijoilla on mahdollisuus päästä Saara Grönholmin tai Katja Rautulan vastaanotoille parittomilla viikoilla tiistaisin klo 15:00-17:00. Katjalle, yläkouluikäiset urheilijat ja Saaralle, 2.asteen ikäiset ja sitä vanhemmat urheilijat. Ajanvaraukset alla olevien sähköpostien kautta.

Yhteistyöterveisin,

Saara Grönholm                                        Katja Rautula

urheilupsykologi (sert.)                           urheilupsykologi, psykoterapeutti

puh. 040 627 5261                                    puh. 050 437 0655

saara.gronholm@coronaria.fi                katja.rautula@coronaria.fi

 

fysioterapeutti Tuula Sviili Mikkelin valmennusympäristössä

Maanantaisin klo 14:30-16:00 on Saimaa Stadiumilla fysiomme Tuula Sviilin fysiovalmennus. Valmennus toteutetaan yksilöllisesti, eli Tuula antaa vinkkejä treenaamiseen ennalta ehkäisevästi ja mahdollisiin kuntoutumistilanteisiin loukkaantumisten jälkeen. Voit siis hakea vinkkejä jonkin fyysisen osa-alueen kehittämiseen ennalta ehkäisevästi.

Tällä pyrimme luomaan urheilijalle kykyä löytää kehittämiskohteet ja ennaltaehkäisemään loukkaantumisten muodostumista.

Valmennukseen otetaan mukaan max 6-8 ennakkoon ilmoittautunut / kerta, jotta yksilöllinen ohjaus on mahdollista ja henkilökohtaiset ajat voidaan toteuttaa.

Maanantain pääsee osallistumaan kun ottaa yhteyttä Tuulaan puhelimitse (whatsup /soitto tms) 0505501828 tai s-postilla Tuula.penttinen94@gmail.com . Yhteydenotto aina mielellään edellisen viikon perjantaihin mennessä.

Kerro Tuulalle ainakin seuraavat tiedot ilmoittautumisen yhteydessä:

Nimi:

Ikä:

Lajitausta/laji:

Valmentaja (ainakin akatemiassa):

missä vamma/kipu tuntuu/sijaitsee?

Kuinka kauan vamma/kipu on ollut?

Missä liikkeessä kipu tuntuu?

Onko levossa kipua?

Onko vammaa käyty näyttämässä lääkärillä, jos on, mitä ohjeita on saatu?

Voiko harjoitella vammasta huolimatta?

Alla Tuulan liikkuvuusvideo harjoittelun tueksi:

 

Urheilijoiden ravitsemus

Urheilijoiden käyttöön on tuotettu tukimateriaalia urheiluravitsemuksesta Kasva urheilijaksi ja Kehity huippu-urheilijaksi -sisältöjen tueksi:

Urheilijan sähköisestä reseptikirjasta voi esimerkiksi napata reseptejä koulun kotitalousopetukseen, lähettää nuorten urheilijoiden vanhemmille tai jakaa urheilijoille itselleen kotiin testattavaksi. ​

Materiaali sisältää n. 30 reseptiä, joiden lähtökohtana on ruoanvalmistuksen helppous, riittävä energiansaanti sekä monipuolinen raaka-aineiden käyttö. Reseptikirja on tuotettu yhteistyönä Suomen Olympiakomitean, Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian, Perho Liiketalousopiston sekä Marttaliiton kesken.​

 

Kaksi eri tiedostomuotoa:

Videoita

 

Kasva Urheilijaksi –kirjasarjan tueksi on valmistunut 4 ravitsemusaiheista videopätkää (á 3-5 min). Videot käsittelevät Kasva urheilijaksi-materiaalien keskeisiä aihepiirejä; ateriarytmiä, lautasmallia, välipaloja ja riittävää energiansaantia. Videoissa esiintyy verkostomme asiantuntijakommenttien lisäksi myös urheilijaesimerkkejä. Jokaisen videon lopussa on tietyt harjoituskirjan sivut mainittuna, jolloin videolla voi näppärästi alustaa oppituntia, ja myöhemmin jatkaa aiheen käsittelyä kirjan tehtävien muodossa. Videot löydät Olympiakomitean Youtube-tililtä ja Kasva urheilijaksi -soittolistalta: https://www.youtube.com/playlist?list=PLbl9sxgtCOb6tEm4AhL4zH4zS_Vrqk3bs